Gastronomia
Xiao Long Bao
Pierożki w formie sakiewki z delikatnego i cienkiego ciasta. Wypełnione aromatycznym farszem na bazie tradycyjnego bulionu, lub bez bulionu w wersji vegan.
Pochodzą z szanghajskiej dzielnicy Jiading. Aby dopełnić ich smaku, polej pierożki czarnym octem ryżowym z kawałkami imbiru lub olejem chili.
Jiaozi
Pierogi z pszenicy i wody. Cienkie jak papier, delikatne i przejrzyste. Jak bryza znad rzeki czarnego smoka.
Jiaozi charakteryzują się delikatnym i cienkim ciastem stworzonym z połączenia najprostszych składników – mąki pszennej i wody. Farsze przygotowane wyłącznie przy użyciu oryginalnych przypraw chińskich sprawiają, że po ich skosztowaniu przenosimy się wprost na ulice Harbinu.
Baozi
Ulubione bułeczki w Chinach, serwowane jako codzienna przekąska lub kluczowy składnik śniadań. Poza tym jest to bao z nadzieniem, tylko udaje pieroga.
Baozi, lub po prostu bao, to drożdżowa bułeczka wypełniona farszem, który różni się w zależności od regionu, z którego pochodzi. Nadzienia z grillowaną wieprzowiną char siu oraz z warzywami królują w Kantonie. Baozi przygotowuje się na parze i podaje w tradycyjnych bambusowych koszach. Produkt głęboko mrożony. Nie zamrażać powtórnie. Przechowywać w zamrażarce w temperaturze nie wyższej niż -18° C
Har Gow
Klasyczna kantońska przekąska o pofałdowanym jak jedwab cieście, które w trakcie gotowania na parze staje się przezroczyste. Słowo „har gow” po kantońsku oznacza także suknię ślubną.
W skład ciasta wchodzi skrobia pszenna i ziemniaczana. Składniki te powodują, że podczas gotowania na parze ciasto pierożka har gow staje się przejrzyste i kleiste, odkrywając swoje nadzienie na bazie krewetek, pędów bambusa, wieprzowiny lub innych orientalnych dodatków.
Gua Bao
Puszysta drożdżowa bułeczka do odgrzania na parze. Wyjechawszy z pieców prowincji Fujian bułeczki bao zawładnęły talerzami od Singapuru po japoński streetfood.
Pojedyncza bułeczka najczęściej jest lekko spłaszczona i posiada poziomy fałd, który po otwarciu wygląda jak miejsce przecięcia. Można je łączyć z różnymi dodatkami – zarówno roślinnymi jak i mięsnymi. Absolutny klasyk to bao z długo pieczonym boczkiem lub panierowanym bakłażanem w słodko-pikantnym sosie hoisin, ze świeżą kolendrą i siekanymi orzeszkami ziemnymi.

Farsze
Przepyszne nadzienia do pierogów i bułeczek, które przyrządzamy od podstaw według oryginalnych receptur. Gotowane lokalnie, z najwyższej jakości składników sprowadzanych z Azji.
Ramen
Tradycyjny japoński makaron oraz powód dla którego polska młodzież wychodząc od babci idzie prosto do ramen shopu.
Nasze najlepsze kluski lepimy z japońskiej mąki Nisshin Seifun, soli i wody alkaicznej. Jedząc ramen należy siorbać i mlaskać.

Sosy
Azjatyckie sosy, octy i oleje smakowe. Absolutna podstawa, bez nich nawet nie podchodź do kuchni.

Dodatki
Wszystko, co przydaje się do wyserwowania azjatyckich klusek i przekąsek. A także to, bez czego nie obejdzie się podczas ich jedzenia.
Jiaozi ręcznie lepione
Ręcznie lepione pierożki jiaozi. Delikatne ciasto, które staje się przejrzyste podczas gotowania na parze. Perfekcyjne w każdym detalu pierożki o autentycznym smaku, tak jakby robiła je Twoja babcia z Yunnan.
Czy nasze ręcznie lepione pierożki smakują jak wiosenna ucieczka do Kantonu? Owszem. Czy są tak delikatne i puszyste, że napisano o nich haiku? Być może.
Ręcznie lepione
Jiaozi ręcznie lepione
Ręcznie lepione pierożki jiaozi. Delikatne ciasto, które staje się przejrzyste podczas gotowania na parze. Perfekcyjne w każdym detalu pierożki o autentycznym smaku, tak jakby robiła je Twoja babcia z Yunnan.
Czy nasze ręcznie lepione pierożki smakują jak wiosenna ucieczka do Kantonu? Owszem. Czy są tak delikatne i puszyste, że napisano o nich haiku? Być może.
Sklepy
Baozi
Ulubione bułeczki w Chinach, serwowane jako codzienna przekąska lub kluczowy składnik śniadań. Poza tym jest to bao z nadzieniem, tylko udaje pieroga.
Baozi to drożdżowa bułeczka wypełniona farszem, który różni się w zależności od regionu, z którego pochodzi. Nadzienia z grillowaną wieprzowiną char siu oraz z warzywami królują w Kantonie. Baozi przygotowuje się na parze i podaje w tradycyjnych bambusowych koszach.
Produkt głęboko mrożony. Nie zamrażać powtórnie. Przechowywać w zamrażarce w temperaturze nie wyższej niż -18° C
Gua Bao
Puszysta drożdżowa bułeczka do ugotowania na parze. Wyjechawszy z pieców prowincji Fujian bułeczki bao zawładnęły talerzami od Singapuru po japoński streetfood.
Pojedyncza bułeczka najczęściej jest lekko spłaszczona i posiada poziomy fałd, który po otwarciu wygląda jak miejsce przecięcia. Można je łączyć z różnymi dodatkami – zarówno roślinnymi jak i mięsnymi. Absolutny klasyk to bao z długo pieczonym boczkiem lub panierowanym bakłażanem w słodko-pikantnym sosie hoisin, ze świeżą kolendrą i siekanymi orzeszkami ziemnymi.
Jiaozi
Pierogi z pszenicy i wody. Cienkie jak papier, delikatne i przejrzyste. Jak bryza znad rzeki czarnego smoka.
Jiaozi charakteryzują się delikatnym i cienkim ciastem stworzonym z połączenia najprostszych składników – mąki pszennej i wody. Farsze przygotowane wyłącznie przy użyciu oryginalnych przypraw chińskich sprawiają, że po ich skosztowaniu przenosimy się wprost na ulice Harbinu.

Ramen
Tradycyjny japoński makaron oraz powód dla którego polska młodzież wychodząc od babci idzie prosto do ramen shopu.
Ważne: Jedząc ramen należy siorbać i mlaskać.

Udon
Gruby, miękki i sprężysty makaron. Powszechnie kojarzony z Japonią, choć dotarł tam z Chin. Gotuj go al dente.
Podlej bulionem lub domowym olejem chili, dodaj ulubione składniki i rozpłyń się w chmurce japońskiego comfort foodu. Na ciepło docenisz go zimą, na zimno – latem.
Xiao Long Bao
Przepyszne pierożki w formie sakiewki z delikatnego i cienkiego ciasta. Wypełnione aromatycznym farszem na bazie tradycyjnego bulionu, lub bez bulionu w wersji vegan.
Xiao Long Bao pochodzi z szanghajskiej dzielnicy Jiading. Aby dopełnić ich smaku, polej pierożki czarnym octem ryżowym z kawałkami imbiru lub olejem chili.